fbpx

Diastasis Rehab Splint®

Diastasis Rehab Splint® er et blødt mavebælte, som du skal bruge hele døgnet. Mavebæltet kan betragtes, som et medicinsk hjælpemiddel og formålet med bælteter at få muskler og bindevæv i den rette position. Når musklerne flyttes på plads, og holdes der med splinten, sikrer vi, at de bevæger sig i den rigtige retning ved træningsøvelserne, og samtidig tages strækket af det svækkede og overstrakte bindevæv, så det kan få ro til at hele. Splinten er ikke et korset, og det vil ikke svække dine muskler at bruge den.

Det er vigtigt at bruge splinten hele tiden, det vil sige også, når du sover. Jeg anbefaler, at du køber 2 splints, så du har mulighed for at vaske dem.

Splinten følger med som standard til alle genoptræningsforløb I den originale model med 3 arme. Hvis du ønsker at købe en splint seperat, er du velkommen til at kontakte os via kontaktformularen.

Hvorfor skal du bruge et mavebælte I din genoptræning:

Mavebæltet aflaster dit beskadigede bindevæv og giver det dermed ro til at hele op.

Mavebæltet hjælper din krop med at holde dine organer og tarme inde på plads I dn bughule og aflaster din bugvæg.

Mavebæltet giver dig sensorisk feedback, så du bliver mere opmærksom på din core og din holdning hele tiden. 

Mavebæltet aflaster din ryg og afhjælper overbelastning. 

Mavebæltet er altid midlertidigt.

Sådan tager du mål til Diastasis Rehab Splint®:

Du skal bruge tre mål for at finde ud af hvilken størrelse splint, du skal have. Målene skal tages om aftenen, hvor maven er størst og med afslappede mavemuskler.

Rygmålet, som du måler fra den ene side lige under brystet til den anden side. Hvis du har en tætsiddende undertrøje på, skal du tage målet, så det svarer til fra den ene sidesøm til den anden. Rygmålet er det vigtigste mål, da det er rygstykket, som sikrer, at din splint passer ordentligt.

Omkredsen ved din navle (ikke ved din talje). Dette mål viser, hvor lange armene på din splint skal være. Da armene er lavet af elastik, kan de strækkes en smule, og hvis de stadig er for korte, skal du bruge forlængerstykker. Forlængerstykkerne bruges også under graviditet, så du kan passe din splint, selvom din mave vokser.

Splinten findes i to modeller Original med 3 arme og Short Torso med 2 arme. Short Torso modellen er velegnet til børn, og hvis man har en kort overkrop eller pæreformet krop. For at finde ud af dette, skal du tage et mål fra bunden af dit brystben og ned til din navle. Hvis dette mål er mindre end 13 cm, kan du overveje Short Torso modellen.

Brug skemaet herunder til at finde den rigtige størrelse splint.

Rygmål Omkreds ved navlen Diastasis Rehab splint™ størrelse Hvis omkredsen om navlen er større end angivet i tabellen, skal Extenders bruges
25,5 – 32 cm 61 70 cm Ekstra small 71 cm eller større
33 – 42 cm 71 – 88 cm Small 89 cm eller større
43 – 50 cm 89 – 98 cm Medium 99 cm eller større
51 – 57,5 cm 99 – 108 cm Large 109 cm eller større
58,5 – 63,5 cm 109 – 117 cm Ekstra large 118 cm eller større

Hvis du er på grænsen mellem to størrelser, skal du vælge den mindste størrelse.

Pasform og valg af model

Nogle oplever vanskeligheder med at få splinten til at sidde korrekt, da det kan være svært at holde den på plads mellem 2 sæt knogler. Dine hofter forneden og ribbenene foroven. Det hjælper at have en tætsiddende undertrøje på under splinten og at rejse og sætte sig eller bukke sig forover med flad ryg. Hvis du har en kort overkrop eller brede hofter, kan det være ekstra svært, og short torso modellen kan være bedre til dig. Det kan også holde splinten bedre på plads at bruge 2 splints samtidig. Dette er også en god idé, hvis du oplever, at din mave buler meget ud under splinten. Når du bruger 2 splints samtidig, får du også en større del af maven dækket, og det vil sige en større del af muskler og bindevæv bliver holdt i den rette position. Jeg anbefaler oftest at bruge 2 splints samtidig. Hvis du vælger at bruge 2 splints samtidig, kan du vælge en short torso nederst og en original øverst eller 2 short torso afhængig af, hvor lang din overkrop er. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til splinten, og jeg hjælper gerne med at finde den rette model og løsning til dig.

Hvis armene er for korte, kan du enten strække elastikken eller bruge Diastasis Rehab Splint®Extenders, som er forlængerstykker til armene. Disse forlængere kan også bruges ved graviditet, hvor maven vokser. Hvis armene er for lange, er det vigtigt at afkorte dem ved at tage velcrostykket af og klippe elastikken i den ønskede længde og sy velcrostykket på igen. Dette vil være nødvendigt for de fleste at gøre efterhånden, som kropsomfanget bliver mindre og elastikken strækker sig.

Vedligeholdelse

Splinten skal håndvaskes i koldt vand og hænge tørres. Det anbefales at købe 2, så du hele tiden har en at have på.  Det anbefales at bruge en tætsiddende undertrøje under splinten både for at holde den bedre på plads og for at den ikke skal vaskes så ofte. Vær opmærksom på, at velcro ikke holder uendeligt, så for at passe godt på din splint, skal du være omhyggelig med at tage den korrekt på, så du ikke skal fæstne og løsne velcroen mange gange.

Rygstykket er lavet af neopren, og det er vigtigt, at det passer til størrelsen på din ryg, så det er målene på din ryg, som afgør, hvilken størrelse splint, du skal vælge. Armene er lavet af elastik og fæstner til rygstykket med velcro.  Armene vil blive for lange i løbet af de første uger både, fordi elastikken strækkes, og fordi din mave bliver mindre. Armene skal fæstne i siden og ikke på ryggen. Når de bliver for lange, skal du afkorte dem. Dette gør du ved at tage velcrostykket af og klippe elastikken kortere, så det passer med, at de fæstner på siden. Herefter syer du velcrostykket på igen. Ved at afkorte armene sikrer du både, at splinten sidder korrekt, og at den holder længere.

 

Sådan tager du splinten korrekt på

For at sikre, at splinten virker som den skal, er det vigtigt, at du tager den korrekt på. Jeg anbefaler, at du står foran et spejl, så du kan sikre, at du fæstner armene korrekt. Hvis du hæfter og løsner velcroen mange gange for at få den til at sidde rigtigt, vil din splint ikke holde i lige så lang tid.

Se her hvordan du tager original splinten på.

Se her hvordan du tager short torso splinten på.

 

Særlige hensyn

Splinten kan også bruges af gravide, men jeg anbefaler at vente til andet trimester med at tage splinten i brug. Når du er gravid, kan du bruge den samme splint gennem graviditeten, selvom din mave vokser ved at bruge Extenders, som er forlængerstykker til armene på splinten. Kontakt mig, hvis du vil vide mere omkring brug af splinten under graviditet.

Hvis du har nedsynkning af blære, tarm eller underlivet eller lider af hjertesygdomme, er der nogle forholdsregler ved brug af Diastasis Rehab Splint®, og jeg anbefaler, at du kontakter mig for vejledning inden, du begynder at bruge splinten.