fbpx

Hvad er delte mavemuskler?

Delte mavemuskler eller rectus diastase, som det også hedder,er en deling af de yderste mavemuskler og kan medføre forskellige gener og symptomer som for eksempel:

 

  • Lænde- og bækkensmerter
  • Udbulende mave (også kaldet Mummy Tummy)
  • Dårlig holdning
  • Fordøjelsesproblemer
  • Navlebrok
  • Inkontinens (svært ved at holde på vandet)

Rectus diastase er en tilstand, som berører os alle, da alle babyer er født med deling af de yderste mavemuskler. Den lukker sig hos ca. 70 % omkring 3 års alderen. Hos de sidste 30 % lukker delingen sig ikke. Dette skyldes, at bindevævet mellem de to mavemuskler er blevet udsat for meget pres og dermed er blevet strakt ud og svækket. Dette pres kan hos små børn skyldes forstoppelse, hvor det er nødvendigt at presse meget eller hyppige luftvejsinfektioner med langvarig hoste.

 

Selvom delingen har lukket sig ved 3 års alderen, kan den altid åbne sig igen af forskellige årsager. En hyppig årsag er graviditet og fødsel, men også overvægt, forkert træning og sportsgrene som tennis, gymnastik, svømning og golf kan skabe deling af musklerne.

 

Der er tre lag af mavemuskler, og når vi taler om delte mavemuskler, henvises der til det yderste lag muskler Rectus Abdominis, som løber fra brystbenet ned til kønsbenet. Der er to halvdele, som er forbundet af bindevæv kaldet Linea Alba. Når mavemusklerne deler sig, bliver bindevævet i midten (Linea alba) strakt ud og svækket. Rectus Abdominis’ primære funktion er at støtte din ryg og sørge for, at dine organer bliver på deres plads. Når musklerne deler sig, er det dit svækkede bindevæv, der overtager disse funktioner.

Rectus Abdominis er det yderste lag, hvilket betyder, at der er flere lag, som alle arbejder sammen og fæstner på hinanden. Det mellemste lag består af de skrå mavemuskler også kaldet de interne og eksterne obliques. De løber diagonalt fra ribben til bækken, og er de muskler, du bruger, når du drejer overkroppen fra side til side. Da de fæstner på rectus musklerne, har den måde, du bruger de skrå mavemuskler indflydelse på, hvordan du strækker dit bindevæv.

 

Det inderste lag er din transversus muskel, som løber som et korset rundt om din krop. Den fæstner på hver side af din rygsøjle fra de nederste 6 ribben og ned til toppen af dit bækken. Den løber rundt om kroppen, og foran deler den sig i to, hvor den øverste halvdel løber bagom rectus og den nederste halvdel foran. Denne deling er vigtig at kende til, da den betyder, at man kan arbejde med toppen og bunden af mavemusklerne separat, og at det er sværere at arbejde med toppen.

At lukke en rectus diastase handler om at hele det svækkede bindevæv mellem de to halvdele af rectus abdominis. Dette er ikke en proces, som sker over natten, så det kan tage alt imellem 6 uger og 1 år eller længere at lukke en diastase.