fbpx

FAQ

Her finder du svar på de spørgsmål, jeg oftest bliver stillet om rectus diastase også kaldet delte mavemuskler.

Rectus diastase
Hvad er en rectus diastase?
Ordet diastase betyder separation, og rectus henviser til vores yderste mavemuskel rectus abdominis, så rectus diastase er en deling af de yderste mavemuskler. Når musklerne deler sig, vil det bindevæv, kaldet linea alba, som holder dem sammen, strække sig sidelæns, så det bliver tyndere og svagere. Rectus musklernes funktion er at støtte organerne og ryggen, men når de deler sig, så overtager det svækkede bindevæv denne opgave, og det giver ikke en god støtte.
Hvad forårsager en diastase?
En diastase kommer af vedvarende stræk af bindevævet, der forbinder de yderste mavemuskler, i både forlæns og sidelæns retning. Dette stræk kan komme fra graviditet, vægtøgning omkring maven, operationer, hvor maven blæses op med luft, træningsøvelser som for eksempel mavebøjninger, aktiviteter, hvor du svajer i ryggen som gymnastik og svømning og aktiviteter, hvor du laver en forlæns krydsbevægelse med kroppen som tennis og golf.
Hvem kan få en diastase?
Det korte svar er alle! Både mænd, kvinder og børn er i risiko for at få en diastase.
Hvilke følger giver en diastase på kroppen?
Udbulende mave, rygsmerter, bækkenbundsproblemer, dårlig holdning, brok, fordøjelsesproblematikker som for eksempel forstoppelse og oppustethed. Disse gener opstår, fordi støttesystemet til ryggen og organerne er det svækkede bindevæv i stedet for musklerne.
Hvad er tegn på en diastase?
En udbulende/gravidlignende mave, navlebrok, en udadvendt navle, ”toblerone” mave, når skuldrene løftes fra gulvet og en mave, som bliver større, når du har spist.
Kan børn have en diastase?
Ja alle børn fødes med en diastase, og hos de fleste lukker den sig ved 3 års alderen, men ikke hos alle. Børn, der er ofte ramt af infektioner og hoster meget, kan for eksempel have svært ved at lukke diastasen på grund af det indefra kommende tryk, der opstår, når vi hoster uden at bruge vores mavemuskler.
Kan det være for sent at lukke en diastase?
Nej alle kan lukke en diastase uanset, hvor mange år det er siden, de fik den.
Hvor lang tid tager det at lukke en diastase?
Det kommer an på, hvor god du er til at følge de 4 trin i programmet og på sværhedsgraden af diastasen. Det kan tage alt imellem 6 uger og 1 år eller længere at lukke en diastase. Men du vil se helingsprocessen starte indenfor de første 3 uger, så husk at tage før billeder af din mave inden, du starter programmet.
Kan diastasen åbne sig igen, når den først er lukket?
Ja den kan altid åben sig igen, da der altid vil være et svagt punkt i det bindevæv, som forener dine yderste mavemuskler, ved navlen. Vedvarende intraabdominal kraft og tryk på bindevævet vil lave en diastase igen, så det er vigtigt at fortsætte de gode ergonomiske vaner og lave vedligeholdende træning, når diastasen er lukket.
Hvordan ved jeg, at diastasen er lukket?
Når dit bindevæv er fast dvs. når du ikke kan få dine fingre særlig langt ned, og revnen mellem musklerne er højst 1 finger, så er diastasen lukket.
Hvorfor får nogle kvinder en svær diastase efter deres første graviditet, mens andre ikke gør?
De har formentlig haft diastasen før graviditeten. En diastase vil blive større for hver graviditet.
Kan en diastase lukke sig af sig selv?
Nej. Efter første graviditet kan den blive mindre, men vil ikke lukke sig helt. Ved efterfølgende graviditeter vil den blive større for hver graviditet.
Har navlebrok sammenhæng med rectus diastase?
Ja navlebrok er en sideeffekt til rectus diastase og kan oftest trænes væk.
Skal jeg få opereret mit navlebrok?
Medmindre du har ekstreme smerter, anbefaler jeg at vente og lave Tupler Teknik® programmet først. Hvis det hjælper, slipper du for operation og hvis ikke, er du forberedt til operationen. At styrke dine mavemuskler og lære, hvordan du bruger dem i helingsprocessen efter en operation, vil gøre din heling hurtigere. Dette er meget vigtigt, da mange navlebrok åbner sig igen efter operation, og det kan undgås ved træning med Tupler Teknikken®. Eftersom navlebrok er en sideeffekt til rectus diastase løser en operation ikke årsagen til brokket, da den ikke lukker diastasen. Derfor kan navlebrokket nemt komme tilbage ved intraabdominalt tryk. Tupler Teknikken® lærer dig, hvordan du undgår intraabdominalt tryk efter operation.
Kan Jeg bruge Diastasis Rehab Splint®, når jeg er gravid?
Ja, men det anbefales først fra andet trimester. Eftersom mange gravide har kvalme i første trimester, og splinten kan give lidt kvalme i starten, anbefaler jeg at vente til, du er igennem første trimester og har det lidt bedre. Du kan dog sagtens starte på øvelserne i første trimester. Hvis du laver Tupler Teknik® programmet under graviditet, kan du enten forebygge en diastase i at opstå eller gøre den mindre.
Kan en diastase være skyld i kejsersnit?
Ja. Det svage bindevæv kan ikke støtte den tunge livmoder, og derfor er der risiko for, at toppen af livmoderen tipper fremad. Denne fremad tipning får livmoderhalsen til at pege sidelæns i stedet lodret. Livmoderhalsen skal være på linje med fødselskanalen for at babyen kan komme ud.
Har du stadig ubesvarede spørgsmål?