fbpx

Arvævsmassage efter kejsersnit/operation

Når man bliver opereret, dannes der arvæv. Nogle har det meget svært med deres ar og vil helst undgå at se og røre ved det, mens andre har det fint med arret. Jeg oplever sommetider, at der kan sidde en masse følelser gemt i et ar for eksempel fra et kejsersnit. Dette er helt ok og arvævsmassage kan være med til at åbne op for bearbejdningen af nogle af disse følelser, men det kan også være svært, og derfor er det også meget forskelligt, hvornår man er klar til at arbejde med arvævet.

Ved arvæv er der risiko for komplikationer som brok og sammenvoksninger (adhærencer). Det er ikke kun den synlige del af huden, som vokser sammen efter en operation. Det underliggende væv, som har været skåret op, vokser også sammen, og der er risiko for, at der dannes adhærencer. Adhærencer er betegnelsen for to overflader, som efter en operation er vokset sammen og derfor sidder fast. Det handler om væv, som normalt kan bevæge sig frit. Disse sammenvoksninger kan blandt andet forårsage smerter omkring arret, i lænden og efter for eksempel et kejsersnit kan der dannes en ”muffintop”/topmave på grund af adhærencerne.

Når der dannes adhærencer efter et kejsersnit eller en anden operation, vil en rectus diastase ikke kunne lukke sig helt i bunden, det vil sige nede ved arret, da sammenvoksningerne forhindrer bindevævet i at bevæge sig frit og dermed trække sig helt sammen.

Du kan dog undgå adhærencer og de komplikationer, de kan skabe ved at massere dit arvæv og derved løsne op for sammenvoksningerne. Du vil også kunne få en bedre lukning af diastasen nederst ved at arbejde med dit ar.

Du kan begynde på massagen så snart dit ar er helet, men du kan også sagtens starte selvom det er længe siden, du fik lavet kejsersnit. Du behøver ikke at vente med at begynde på Tupler Teknik Programmet® til du har arbejdet med dit ar. Du kan sagtens gøre begge ting sideløbende.

Du må ikke udføre massagen på et keloid ar.

Du kan påbegynde massagen, når dit sår er helet. Dog må du gerne begynde at røre forsigtigt udenpå forbindingen i løbet af de første uger efter operationen. Det stimulerer lymfeabsorptionen i det omkringliggende væv og kan afhjælpe ubehag omkring såret.

Selve arvævsmassagen kan du starte på, når dit sår er helet, og du er klar. Vær meget forsigtig i starten. Du skal ikke opleve smerter, når du masserer dit ar. Hvis du får ondt, skal du være endnu blidere i din berøring.

Start med at massere blidt i cirkulære bevægelser henover arret. Herefter skal du strække arret. Prøv at komme så tæt på selve arret, som du kan og stræk vævet på langs både over og under arret. Herefter strækker du selve arret på langs mellem din tommel- og pegefinger. Du må gerne prøve at komme ned under arret, men det kan godt tage lidt tid at nå dertil. Herefter skal du strække vævet på tværs under og over arret. Selve arret skal du også strække tværs. Tag fat i arret med fingrene og løft, stræk og vibrer i vævet. Herefter skal du bevæge enderne af arret mod hinanden altså skubbe arret forsigtigt sammen. Denne bevægelse kan du gøre ude fra enderne og ind mod midten, så du arbejder hele arret igennem. Til sidst afslutter du massagen med blidt at nulre henover arret.

Du må gerne massere dit ar 5-10 minutter tre gange om dagen for at få det bedste resultat. Jo mere du mobiliserer arret altså masserer og bevæger det jo hurtigere går helingsprocessen. Ud over at bidrage til helingsprocessen vil massage også gøre dit ar mindre synligt og pænere. Du kan se en effekt af massagen i løbet af 3-4 uger.

Hvis du oplever kløe eller følelsesløshed omkring arret, stammer det fra de nerveender, som er blevet skåret over og nu er begyndt at hele. Denne helingsproces kan tage noget tid, hvor arvævet kan være følelsesløst.

Hvis du ikke bryder dig om selv at røre ved dit ar, kan du få lavet arvævsmobilisering med for eksempel laser eller akupunktur. Man kan også starte mobiliseringen blidt med at bruge Together Tape™ på arret. Når tapen strækkes en lille smule ved påsætningen, vil det skabe lidt bevægelse i hud og væv og derved begynde mobiliseringen.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du masserer dit ar kan du se denne udsendelse af tv-programmet Doula Tv, hvor Ann-Sofie viser, hvordan du kan massere dit ar.